King Soba Q&A

STORYTELLING

Wat is King Soba?
King Soba is een familiebedrijf in biologische Japanse producten. Het is ontstaan vanuit onze passie voor gezond en biologisch eten. Toen we net begonnen maakten we simpele noodles, maar na jarenlange ervaring, die generatie op generatie is doorgegeven, zijn we uitgegroeid tot echte noodlesexperts. Inmiddels hebben we een groot assortiment aan biologische noodles. Daarnaast maken we ook andere Japanse producten, zoals ramen, vermicelli en miso soep.

Wat maakt King Soba bijzonder?
Wat ons bijzonder maakt zijn de unieke, innovatieve en creatieve smaaksensaties die we creëren. We gebruiken bijzondere ingrediënten, zoals oergranen, diverse rijssoorten en zaden, gecombineerd met niet zo voor de hand liggende smaken o.a. boerenkool, gember & zoete aardappel. Bovendien vervangen wij de tarwe, die de basis is voor de meeste noodles die je vindt, volledig door boekweit of rijst. Dit maakt onze noodles als een van de weinige glutenvrij.

Ons volledige assortiment is biologisch gecertificeerd volgens EU normen en een deel ervan is  Fair Trade. We streven ernaar om in de toekomst zoveel mogelijk Fair Trade te produceren.

Waar komt de naam King Soba vandaan?
‘Soba’ is een naam voor een soort noodle. Deze noodle is anders dan bijvoorbeeld udon noodles, eiermie en ramen. Wij maken al jarenlang soba noodles. Door onze jarenlange ervaring, die generatie op generatie is doorgegeven, zijn wij experts geworden in het maken van soba noodles. Vandaar de naam King Soba.

 

PRODUCTINFORMATIE

Hoe moet ik het product bereiden?
King Soba noodles zijn snel en makkelijk te bereiden. Breng een pan met water aan de kook en voeg de noodles toe. Zorg dat de noodles volledig onder water staan. Zet het vuur iets lager en laat het 4 à 5 minuten doorkoken, totdat de noodles beetgaar zijn en roer een aantal keer met een vork zodat ze niet gaan plakken. Giet de noodles af en spoel ze af met koud water. Je kunt ze nu aan je gerecht toevoegen. Tips: breek de noodles een paar keer door, dan verklein je de kans op plakken. Met name het zetmeel in de boekweit varianten hebben de eigenschap wat meer te plakken dan de rijstvarianten. Ook olie toevoegen tijdens het koken helpt plakken voorkomen.

Kan ik King Soba gebruiken voor zowel koude als warme gerechten?
Ja, King Soba noodles zijn heerlijk in koude gerechten en in warme gerechten! Kijk op onze website voor receptinspiratie.

King Soba heeft bijzondere noodlessmaken. Passen sommige smaken beter bij bepaalde gerechten?
De smaken zijn niet speciaal gericht op bepaalde gerechten. Je kunt eigenlijk eindeloos combineren en uitproberen. Mix en match en kom er zelf achter welke smaken je bij welke gerechten het lekkerst vindt!

In twee varianten zijn de noodles samengebonden tot strengen. Is één streng een portie voor één persoon?
Nee, een streng is niet perse een portie voor één persoon. Deze strengen zijn willekeurig bepaald en geven geen portiegrootte aan. Het advies voor één persoon is 55-60 gram ongekookte noodles, maar wij zijn in de Westerse wereld gewend meer koolhydraten te gebruiken versus de Oosterse wereld.

Kunnen King Soba noodles snel papperig worden bij bereiding?
Als je je aan de aangegeven kooktijd van 4 à 5 minuten op de verpakking houdt, dan worden de noodles mooi ‘al dente’, of terwijl beetgaar. Kook je per ongeluk langer dan de aangegeven kooktijd, dan loop je het risico dat de noodles snel papperig worden. Sneller dan bij dikkere noodles het geval is. King Soba noodles zijn dunner en worden bij overkoken daarom sneller papperig dan dikkere noodles. Roeren met een vork tijdens de bereiding, de noodles voor het koken in stukken breken of een scheutje olie toevoegen helpen altijd.

De varianten op basis van boekweit plakken soms iets na bereiding. Is hier iets aan te doen?
Ja. Dit los je heel makkelijk op door, nadat je de noodles hebt afgegoten, ze ruim af te spoelen met koud water. Als de noodles hierna nog een beetje plakken, voeg dan een kleine beetje (sesam)olie toe.

 

ACHTERGRONDINFORMATIE

Wat zijn noodles en wat is het verschil met bijvoorbeeld ramen en udon noodles?
Noodles is een verzamelnaam voor Oosterse pasta/deegwaren. Het is je vast opgevallen dat er verschillende soorten zijn: dikke en dunne slierten, met een lichtbruine of witte kleur, en met verschillende namen, zoals udon, soba, ramen, mie en ga zo maar door. We leggen je hier uit wat de verschillen zijn tussen soba noodles, udon noodles en ramen.

  • Soba noodles worden traditioneel gemaakt van boekweit en tarwe. De traditionele soba noodle bevat dus gluten. Soba noodles worden in dunnere rechte slierten gesneden dan Udon noodles en worden vaak toegevoegd aan soepen en koude gerechten. Bij King Soba wordt de tarwe vervangen door boekweit of rijst en dit maakt onze noodles 100% glutenvrij.
  • Udon noodles worden traditioneel gemaakt van tarwe. Ze worden in dikkere rechte slierten gesneden dan soba noodles en worden vaak voor soepen en warme roerbakgerechten gebruikt.
  • Ramen wordt net als udon gemaakt op basis van tarwe. Het wordt niet in slierten gesneden, maar getrokken. Dit gebeurt met behulp van gealkaliseerd water, wat het deeg elastisch maakt. Bij ramen zijn de slierten niet recht, zoals bij soba en udon wel het geval is, maar kronkelend. Ramen wordt voornamelijk in soepen gegeten, de bekende noedelssoep.

 

VOEDING & DIEET

Ik zie dat King Soba noodles glutenvrij zijn. Op welke basis zijn de noodles dan?
Wij vervangen de tarwe, die normaalgesproken in noodles zit, volledig door boekweit en diverse rijstsoorten.

Zijn de noodles geschikt voor vegans?
Ja, onze noodles zijn 100% vegan.

Is het assortiment van King Soba biologisch?
Ons hele assortiment Japanse producten is biologisch gecertificeerd volgens EU normen.

… en Fair Trade?
Een deel van het noodlesassortiment is Fair Trade. Dit zijn de Boekweit met Quinoa noodles, de Bruine Rijst & Amaranth met Boerenkool noodles en de Basmati Bruine Rijst noodles.

Zijn de noodles laag in koolhydraten?
De Basmati Bruine Rijst is onze noodle die de minste koolhydraten bevat. Deze variant bevat per 100 gram 35 gram koolhydraten. Wil je een keer een noodlesgerecht met minder koolhydraten eten, dan is deze variant daar heel geschikt voor!

 

VERKRIJGBAARHEID

Waar kan ik King Soba noodles kopen?
Drie varianten zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Dat zijn de Zoete Aardappel & Boekweit noodles, de Basmati Bruine Rijst en de Boekweit met Quinoa.

De 3 Fair Trade varianten zijn verkrijgbaar bij een aantal Plus winkels. Dit zijn de Boekweit met Quinoa noodles, de Bruine Rijst & Amaranth met Boerenkool en de Basmati Bruine rijst.

Alle noodlesvarianten zijn verkrijgbaar via www.food2love.nl