The Protein Ball Co. Q&A

STORYTELLING

Wat is The Protein Ball Co.?
The Protein Ball Co. is een Brits familiebedrijf uit Worthing, West Sussex in Engeland. We maken lekkere + voedzame high protein snacks in de vorm van (de naam zegt het al) protein balls. The Protein Ball Co. is een ideale snack als je dagelijks wat meer eiwitten wilt eten en tegelijkertijd op een lekkere, voedzame + 100% natuurlijke manier wilt snacken. De protein balls zijn gemaakt op basis van dadel en andere lekkere + zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Verder hebben ze een hoge voedingswaarde: een zakje van 45 gram bevat tussen de 7 à 10 gram proteïne.

Hoe is The Protein Ball Co. ooit begonnen?
In 2015 richtten power couple Matt en Hayley Hunt The Protein Ball Co. op. Toen zij na een tijd in Spanje gewoond te hebben weer terugkeerden naar Engeland, kwamen ze erachter dat er bijna geen schone en verantwoorde on the go proteïne snacks op de markt waren. Hayley maakte altijd al zelf energy balls met dadels en noten. Eerst als snack voor familie en vrienden, maar vanaf het moment dat ze haar recepten verder ging ontwikkelen met verschillende proteïne poeders, ook voor de rest van de wereld. Nu heeft Hayley wel meer dan 100 verschillende recepten, klaar om met de wereld te delen.

Nu zijn we een team van 32 mensen en samen werken we hard om onze hand gerolde protein balls voor iedereen makkelijk beschikbaar te maken. Inmiddels zijn onze protein balls in 22 landen te vinden + rollen we 1 miljoen balletjes per maand. Alles wat we doen, doen we met veel passie. Hierdoor zijn we een grote familie op het Protein Ball Co. HQ.

 

PRODUCTINFORMATIE

Welke smaken zijn er allemaal?
We hebben 8 verschillende smaken op basis van 3 verschillende proteïnen:

Whey isolaat proteïne uit melk van met gras gevoerde weidekoeien: Peanut Butter, Cacao + Orange en Coconut + Macadamia

Ei-eiwitpoeder uit vrije uitloopeieren: Cherry Bakewell

Vegan proteïne uit biologische rijst + biologische erwt: Lemon + Pistachio, Goji + Coconut, Peanut Butter + Jam (NIEUW!), Raspberry Brownie (NIEUW!)

Wanneer eet ik protein balls?
De protein balls zijn een ideale snack voor tussen de maaltijden door + als je verantwoord wil snacken. Of je nu honger hebt of lekkere trek laten we even achterwege ;-). Het is in ieder geval niet bedoeld als vervanging van de maaltijd.

Hoeveel balletjes moet ik eten als tussendoortje?
Dat ligt eraan of je grote of kleine trek hebt. Een zakje protein balls is 45 gram en daar zitten 6 balletjes in. In principe is dit één portie, maar minder eten kan natuurlijk altijd. Dat is ook niet zo gek, aangezien eiwitten je snel een verzadigd gevoel geven. Het kan dus zijn dat je bijvoorbeeld na het eten van 3 balletjes ook al wel voldaan bent. Luister naar je lichaam en je voelt het vanzelf aan.

Hoeveel proteïne zit er in een zakje?
Dat is afhankelijk van de variant. Een zakje protein balls heeft een inhoud van 45 gram. Hierin zitten 6 balletjes.

De varianten op basis van whey isolaat poeder, dat zijn de Peanut Butter, de Cacao + Orange en de Coconut + Macadamia, bevatten 10 gram eiwitten.

De Cherry Bakewell variant op basis van ei-eiwitpoeder bevat 9 gram eiwitten.

De 4 varianten met vegan proteïne, de Lemon + Pistachio, Goji + Coconut, Peanut Butter + Jam en Raspberry Brownie bevatten 7 gram eiwitten.

Ik sport veel/regelmatig. Voor welke variant protein balls kan ik dan het beste gaan?
Als je regelmatig tot veel sport, dan heb je een hogere proteïnebehoefte, omdat je spieren moeten herstellen van de training. Van de 3 soorten proteïnen die wij gebruiken, wordt whey proteïne het snelst door je lichaam opgenomen + bevat alle essentiële aminozuren. Dit maakt de varianten op basis van whey proteïne heel geschikt om rondom het sporten te eten. Dit neemt niet weg dat de andere varianten op basis van vegan proteïne en ei-eiwitpoeder dat niet zijn. In tegendeel zelfs. Deze soorten proteïnen worden relatief ook snel opgenomen door je lichaam + bevatten ook veel essentiële aminozuren. Kijk vooral naar wat jij lekker vindt om te eten. Het zou zonde zijn als je jezelf je lievelingssmaak zou ontnemen 😉

The Protein Ball Co. is een eiwitsnack. Is het dan bedoeld voor sporters?
Vaak als mensen aan proteïne denken, denken ze aan body builders en sporters. Hier zit wat in: sport je regelmatig, dan heb je een hogere proteïnebehoefte, omdat je spieren moeten herstellen van de training. Maar, proteïne is niet alleen voor sporters. Het is voor iedereen. Proteïne is namelijk een belangrijke voedingsstof. Zo voorziet het je lichaam van energie, werkt het bloeddruk verlagend en bevordert het de opbouw, het herstel en het behoud van spiermassa. Bovendien zit het vol vitaminen en mineralen. Naast sporters zijn er bepaalde groepen die wel wat extra proteïne kunnen gebruiken. Jonge kinderen bijvoorbeeld. Proteïne bevordert de groei en ontwikkeling van jonge kinderen. Het bevordert het verteringsstelsel, het immuunsysteem en de groei van nieuw weefsel + het herstel ervan. Dit laatste maakt proteïne ook belangrijk tijdens de zwangerschap. Voor je groeiende kindje en voor het aanmaken van borstvoeding. Ook senioren hebben voordeel bij wat extra proteïne, namelijk om het verlies van spiermassa tegen te gaan en om krachten te behouden. De protein balls zijn dus niet alleen bedoeld voor sporters, maar voor iedereen die meer proteïne op een dag wil eten.

Hoe worden de protein balls gemaakt?
Kijk zelf mee! We laten het in onderstaand filmpje aan je zien:

Ik zie dat jullie een nieuwe verpakking hebben. Wat is er allemaal veranderd en zijn er ook veranderingen in recept?

Good catch! We hebben de verpakking iets aangepast, zodat deze een mooiere en cleanere uitstraling heeft. Ook hebben we het receptuur een klein beetje aangepast. Wat hebben we veranderd:

Verpakking:

  • Er staat een afbeelding van een protein ball op de voorkant van de verpakking. Nu kun je voordat je het product koopt zien hoe het eruit ziet + wat de textuur ervan is.
  • Waar we voorheen de hoeveelheid proteïne in een zakje in % aangaven, zie je het nu in gram.
  • Voor de relevante smaken hebben we een kosher en vegan keurmerk aan de verpakking toegevoegd.
  • We hebben een Britste vlag toegevoegd om consumenten te vertellen dat het product uit Engeland komt.
  • Op elke variant vind je nu een ander leuk weetje over proteïne. Zo leer je over verschillende soorten proteïne en hun voordelen.
  • We hebben de Cherry + Almond een andere naam gegeven: Cherry Bakewell. Dit is een traditioneel Engels taartje gemaakt met o.a. zoete kersen en amandelen. Omdat Engelse consumenten het er zo naar vonden smaken en we hebben ernaar geluisterd: Cherry Bakewell it is! In Nederland zouden we zeggen dat het naar marsepein smaakt. Hoor ik daar nog een naamsverandering aankomen…?

Recept:

  • Doordat we biologische tapioca vezels hebben toegevoegd, is het vezelgehalte verdubbeld! Het bevat nu meer dan 5 gram vezels per portie.
  • We hebben het natuurlijke fruitsuiker met 20% verlaagd! En maak je geen zorgen, het is nog steeds diezelfde heerlijke smaak die je van ons gewend bent.

 Hoe moet ik de protein balls bewaren?
De protein balls blijven het lekkerst als je ze op een koele, droge plek bewaard. Een geopend zakje kun je het beste binnen 24 uur opeten. De protein balls zijn verpakt onder beschermde atmosfeer en wanneer ze eenmaal blootgesteld zijn aan de lucht, kunnen ze snel uitdrogen.

Kan ik ze ook zelf maken?
Als je wat tijd over hebt + in een creatieve bui bent, kun je zelf ook wat recepten uit rollen. Op onze website vind je veel receptinspiratie om je op weg te helpen.

Is het geschikt voor kinderen?
De protein balls zijn zeker ook geschikt voor (jonge) kinderen. Naast dat de balletjes er leuk + speels uitzien, geeft het ze de energie die ze nodig hebben, maar dan zonder de suikerkick. Bovendien is proteïne goed voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Zo bevordert het, het verteringsstelsel, het immuunsysteem en de groei van nieuw weefsel + het herstel ervan. Blijf er bij jonge kindjes wel bij om in de gaten te houden dat de protein ball niet in 1 keer in de mond wordt gestopt.

 

ACHTERGRONDINFORMATIE

Welke verschillende soorten proteïnen worden er voor de protein balls gebruikt?
We bieden schone proteïnen afkomstig uit 3 verschillende eiwitbronnen. Zo is er voor iedereen een variant die het beste op zijn of haar dieet aansluit. De proteïnen die we gebruiken zijn: Whey isolaat proteïne* uit melk van met gras gevoerde weidekoeien, Vegan proteïne uit biologische rijst + biologische erwt en Ei-eiwitpoeder afkomstig uit vrije uitloopeieren.

*Whey isolaat is een variant van whey poeder. Er bestaan verschillende soorten whey poeders. Bekende varianten zijn concentraat, isolaat en hydrolisaat. De verschillen zitten hem in de prijs en de hoeveelheid melksuikers en vetten. Zo is concentraat de goedkoopste variant, maar bevat wel de meeste melksuikers en vetten. Hydrolisaat is de duurste variant, maar bevat de minste melksuikers en vetten. Isolaat zit precies tussen concentraat en hydrolisaat in.

Wat zijn de voordelen van deze soorten proteïne?
Elk soort proteïne heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken. We zetten ze voor de proteïnen die wij gebruiken voor je op een rij:

Whey proteïne
Wat is whey proteïne? Whey proteïne is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van kaas. Het is afkomstig uit koemelk. Whey proteïne heeft als beste eigenschappen dat het snel door je lichaam wordt opgenomen + het bevat alle essentiële aminozuren* die je lichaam nodig heeft. Verder is het hoog in BCAA’s, de aminozuren die belangrijk zijn voor de spieropbouw. Omdat je met whey proteïne je lichaam op een snelle manier van eiwitten voorziet, is deze soort heel geschikt om tijdens je ontbijt of rondom je training te gebruiken. Nog een ander voordeel is dat whey proteïne een hogere insulinerespons geeft dan andere eiwitten. Een hoge insulinerespons stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Met whey proteïne blijft je bloedsuikerspiegel dus beter onder controle en heb je minder last van die bekende lekkere trek aanvallen. 3 van onze protein balls zijn gemaakt op basis van whey proteïne uit melk van met gras gevoerde weidekoeien: Peanut Butter, Cacao + Orange en Coconut + Macadamia.

Vegan proteïne
Het grote voordeel van vegan proteïne, zoals rijst + erwt, is dat het vol goede voedingsstoffen zit. Het is hoog in vezels + laag in cholesterol. Daarnaast is het 100% plantaardig en dus geschikt voor veganisten en mensen die lactose niet goed kunnen verdragen. Een ander voordeel van vegan proteïne uit rijst + erwt, is dat het geen spijsverteringsklachten veroorzaakt, zoals dat bij vegan proteïne op basis van soja-eiwit wel kan gebeuren. Als je kiest voor vegan proteïne let er dan wel op dat het een goede mix van proteïnen is. Vegan proteïne op basis van 1 plantensoort bevat namelijk niet alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Een goede mix, zoals rijst + erwt, geeft je een betere diversiteit aan aminozuren. In dit geval zelfs alle 9 essentiële. 4 van onze protein balls zijn gemaakt op basis van vegan proteïne uit biologische rijst + biologische erwt: Lemon + Pistachio, Goji + Coconut, Peanut Butter + Jam (NIEUW!) en Raspberry Brownie (NIEUW!)

Ei-eiwitpoeder
De bekendste eiwitbron is natuurlijk: het ei! Het grootste gedeelte van de eiwitten in een ei zit in het ei-eiwit. Eieren zijn een eiwitbron van hoge kwaliteit. Ze hebben na whey proteïne het meest complete aminozuurprofiel. Daarnaast wordt ook dit type proteïne snel door je lichaam opgenomen + het bevat geen cholesterol. Verder is proteïne uit eieren geschikt voor mensen die een paleo dieet volgen. Een van onze varianten is gemaakt op basis van ei-eiwitpoeder uit vrije uitloopeieren: Cherry Bakewell.

*Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en die heb je nodig voor de opbouw van spieren. Van de 22 aminozuren die er zijn kan je lichaam er zelf 13 aanmaken. De overgebleven 9 kun je alleen uit voeding en supplementen halen. Deze aminozuren noem je de essentiële aminozuren. Binnen de essentiële aminozuren kun je ook weer een toespitsing maken op de zogenoemde BCAA’s (Branched Chain Amino Acids). Dit is een verzamelnaam voor de 3 essentiële aminozuren die het belangrijkst zijn voor de opbouw van spiereiwitten: leucine, isoleucine en valine.

Wat bedoelen jullie met ‘schone eiwitbronnen’?
Met ‘schoon’ bedoelen we dat onze eiwitbronnen natuurlijk zijn. Er worden geen e-nummers, verdikkingsmiddelen, zoetstoffen en andere kunstmatige stoffen toegevoegd.

 

VOEDING & DIEET

Bevatten de protein balls suiker?
In de protein balls komt alleen natuurlijk fruitsuiker voor. We doen er geen ongezonde, bewerkte suikers in. Je weet wel, die suikers die je bloedsuikerspiegel laten pieken en dalen en jou vervolgens met een enorme behoefte naar nog meer ongezonde suikers achterlaten. Het natuurlijk fruitsuiker in de protein balls komt uit dadels. Een heerlijke zoete vrucht, bomvol vezels. Vezels hebben de goede eigenschappen dat het langzaam door je lichaam wordt afgebroken + het vertraagt de opname van suiker. Dit zorgt ervoor dat je voor langere tijd verzadigd bent en dat je energie gelijkmatig wordt afgegeven. Geen pieken en dalen dus! In een zakje protein balls zitten tussen de 12 tot 15 gram natuurlijk fruitsuiker. Dit is vergelijkbaar met een stuk fruit: schaaltje kersen (100 gram): 11,5 gram suiker, 1 banaan: 20,1 gram suiker, 1 appel: 14 gram suiker.

Zijn dadels gezond?
Dadels zijn hoog in fruitsuiker, maar zijn in tegenstelling tot ongezonde, bewerkte suikers, heel voedzaam. Zo zijn dadels rijk aan vezels, die de opname van suiker in het lichaam vertragen, en een natuurlijke bron van vitamines en mineralen. Ook bevatten ze een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Dadels zijn dus een gezonder alternatief voor ongezonde, bewerkte suikers. Dit betekent niet dat het een vrijbrief is om veel dadels te eten. Naast de gezonde voedingsstoffen, krijg je namelijk ook al het fruitsuiker binnen. Eet ze dus met mate.

Is het geschikt voor mensen met een glutenallergie? En voor vegans?
Ja, alle varianten van protein balls zijn glutenvrij en dus geschikt voor mensen met een glutenallergie. Ook hebben we opties voor veganisten. De Lemon + Pistachio, Goji + Coconut, Peanut Butter + Jam en Raspberry Brownie zijn gemaakt op basis van biologische proteïne uit rijst + erwt en zijn 100% vegan.

VERKRIJGBAARHEID

Waar kun je de protein balls kopen?
De varianten Peanut Butter, Cherry Bakewell en Lemon + Pistachio zijn verkrijgbaar bij een aantal winkels van Albert Heijn, Jumbo City Store en Spar University. Ook vind je deze 3 varianten als handige on the go snack in een aantal BP winkels. Ben je benieuwd naar de andere smaken? Op www.food2love.nl kun je ze allemaal bestellen (m.u.v. de Coconut + Macadamia)