Upton’s Naturals Q&A

STORYTELLING

Wie is Upton’s Naturals?
Upton’s Naturals is een Amerikaans bedrijf uit Chicago en maakt hele speciale 100% vegan vlees- én visvervangers. Hiervoor gebruiken we alleen eerlijke en eenvoudige ingrediënten. Upton’s Naturals werd in 2005 opgericht door Daniel Staackmann. Daniel begon met het maken van ready to eat vegan vleesvervangers op basis van seitan, een tarwe-eiwit uit Japan. Een jaar later lag het product in de schappen van Chicago. In 2013 kocht Daniel een gebouw waar onze seitan productie, kantoor en ons café de ‘Upton’s Breakroom’ allemaal onder een dak samenkwamen. In 2015 brachten we onze Upton’s Naturals Jackfruit range uit. Dit was de allereerste voorgekruide en ready to eat jackfruit op de markt in Amerika. Na ons jackfruit succes lanceerden we in 2016 een vegan burger op basis van seitan. Dit bleek nog een groot succes, want deze burger was voor langere tijd de favoriet in onze Upton’s Breakroom.

Daniel runt het bedrijf nu samen met zijn vriendin Nicole Sopko. Daniel is inmiddels al langer dan 20 jaar veganist en heeft een grote passie om vegan eten met de rest van de wereld te delen. Hij hoopt dat steeds meer mensen inzien hoe makkelijk een vegan lifestyle is en dat het niet alleen maar draait om salades eten (alhoewel, salades eten ook belangrijk is!)

Wat maakt Upton’s Naturals bijzonder?
Onze Upton’s Naturals Jackfruit is een unieke vlees- én visvervanger. Het is namelijk de 1e voorgekruide en ready to eat vlees- en visvervanger op basis van fruit – jackfruit! Het is 100% vegan en snel en makkelijk te bereiden. Verder heeft het een soortgelijke structuur als draadjesvlees. Je zou bijna denken dat je pulled pork eet!

Jackfruit is een fruitsoort die hoog is in vezels en laag in vetten en koolhydraten. Omdat het fruit is, is het soja- en tarwevrij. Dit maakt Upton’s Naturals geschikt voor mensen die minder soja willen eten en mensen met een glutenallergie. Upton’s Naturals is enorm veelzijdig te combineren, alle combinaties zijn mogelijk. Ook handig: In tegenstelling tot de bekende vlees- en visvervangers, hoef je Upton’s Naturals niet gekoeld te bewaren. Je kunt het dus heel goed meenemen, bijvoorbeeld op vakantie.

 

PRODUCTINFORMATIE

Welke smaken zijn er allemaal?
Upton’s Naturals is verkrijgbaar in 3 smaken: Bar-b-que Jackfruit, met een heerlijke smoky BBQ smaak, Thai Curry Jackfruit, met een romige currysaus met kokos, en Original Jackfruit, die uit niets anders bestaat dan 100% jackfruit en perfect is om naar eigen smaak te kruiden.

Hoe moet ik het product bereiden?
Upton’s Naturals is snel en makkelijk te bereiden. Binnen 15 minuten kun jij je gerecht op tafel hebben. Je hebt alleen een koekenpan, een spatel en een klein beetje olie nodig. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe er een klein beetje olie in. Laat de olie warm worden. Haal ondertussen de jackfruit uit de kartonnen doos en maak er met je handen fijnere stukjes van. Dit doe je terwijl het product nog in de plastic verpakking zit. De jackfruit kan in de pan als het eruit ziet als draadjesvlees. Scheur de plastic verpakking open en doe de fijngemaakte jackfruit in de koekenpan. Bak op voor 8-10 minuten en roer af en toe door. Jackfruit warmt snel op dus pas het vuur gerust aan als dat nodig is. Je wilt natuurlijk niet dat het aanbrandt of droog wordt. Mocht dat wel gebeuren, dan kun je altijd een klein beetje water toevoegen om het weer smeuïg te maken.


Hoe eet ik de verschillende varianten van Upton’s Naturals?
Een van de voordelen van Upton’s Naturals is dat je het in heel veel gerechten kunt gebruiken als vlees- of visvervanger. De Bar-b-que Jackfruit is bijvoorbeeld heel lekker op een (hamburger)broodje, in wraps, fajitas, salades of als topping over nacho’s en pizza’s. De Thai Curry Jackfruit is door de romige currysaus met kokos erg lekker in Aziatische gerechten. Denk maar eens aan noodles- en rijstgerechten, loempia’s of gewoon een simpele Oosterse groenteroerbak. Met de Original Jackfruit kun je werkelijk alle kanten op. Deze bestaat uit niks anders dan 100% jackfruit, waarvan jij de smaak bepaalt. Op onze Instagram en website vind je veel recepten waar je inspiratie uit kunt halen.

Hoe bewaar ik de producten van Upton’s Naturals?
Je kunt Upton’s Naturals op 2 manieren bewaren: in de koelkast of gewoon op kamertemperatuur. Deze vlees- en visvervanger hoeft dus niet per se gekoeld bewaard te worden! Bovendien is het ook lang houdbaar. Dit maakt Upton’s Naturals dé ideale vlees- en visvervanger om mee te nemen, bijvoorbeeld op vakantie. Een geopend zakje kun je wel het beste in de koelkast bewaren. Eet deze binnen 5 dagen na openen op.

 

ACHTERGRONDINFORMATIE

Wat is jackfruit?
Jackfruit is een grote exotische vrucht. Het komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig groeit het ook in delen van Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Jackfruit heeft een grote ovale vorm en een dikke, stekelige groene buitenkant. De binnenkant is geel en bestaat uit zachte, kleine vruchtjes. Jackfruit is ‘s werelds grootste vrucht die aan bomen groeit en kan wel 35 kg zwaar wegen. Verder heeft het vele rijping stadia, waarbij elke stadia wordt gekenmerkt door een andere structuur en smaak. Je kunt jackfruit zowel rijp als onrijp eten. Waar een rijpe jackfruit een gele kleur en een zoete smaak heeft, is een jonge, groene jackfruit bleek van kleur en vrij smakeloos. Deze wordt dan ook vooral gebruikt om mee te koken.

Waarom gebruikt Upton’s Naturals uitsluitend de jonge, groene jackfruits?
Tussen een rijpe jackfruit en een jonge, groene zit veel smaakverschil. Zo heeft een rijpe jackfruit een zoete smaak en een jonge daarentegen vrijwel geen smaak. Bij Upton’s Naturals gebruiken we alleen de jonge, groene jackfruit. Doordat een jonge jackfruit nog maar weinig smaak heeft, is deze perfect om hartig te maken met kruiden en marinades. Daar komt bij dat het vruchtvlees enorm veel smaak absorbeert. Dit maakt het ideaal om jackfruit als vlees- en visvervanger aan je gerecht toe te voegen.

 

VOEDING EN DIEET

Is Upton’s Naturals geschikt voor vegetariërs? En voor vegans?
Upton’s Naturals is 100% vegan en daarmee geschikt voor vegetariërs én veganisten.

Is Upton’s Naturals Jackfruit een volwaardige vlees- en visvervanger?
Upton’s Naturals is een uitstekende vlees- en visvervanger om de heerlijke smaak en fijne structuur. Het heeft namelijk een soortgelijke structuur als pulled pork, bevat veel smaak en is lekker in elk gerecht. Wil je Upton’s Naturals gebruiken als vervanger voor de eiwitten en vetten die in vlees en vis zitten, voeg dan ingrediënten met deze voedingsstoffen toe, zoals quinoa, peulvruchten en noten en zaden. Upton’s Naturals is namelijk geen volwaardige vlees- en visvervanger als je kijkt naar voedingswaarde. Jackfruit is fruit en fruit staat niet bekend om zijn hoge eiwit- en vetgehalte. Voeg deze in dit geval dus nog extra toe. Desondanks, is Upton’s Naturals een hele lekkere manier om minder dierlijke en bewerkte producten te eten.

 

VERKRIJGBAARHEID

Waar kan ik Upton’s Naturals kopen?
Alle 3 de varianten zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn en Marqt en online via AH en Food2love. Binnenkort zijn er ook kilozakken verkrijgbaar bij diverse groothandels. Heb je vragen over beschikbaarheid of wil je zelf inkopen? Neem dan contact met ons op via het contractformulier of stuur een mail naar info@lemarbv.com.