STORYTELLING
Hoe is Eat Natural ooit begonnen?
Het is al meer dan 20 jaar geleden dat wij, Preet en Praveen, onze allereerste Eat Natural reep maakten in ons kleine appartement in Epping, een groen stadje in Essex. We haalden grote zakken vol ingrediënten bij de lokale natuurwinkel en brachten uren samen door. Muziek die lekker hard aan stond, roerend in een grote kom met een houten pollepel, op zoek naar de juiste mixen. We herinneren ons dat we een keer wel meer dan 15 verschillende soorten honing op de keukentafel hadden staan. We proefden ze allemaal om te zien of ze pasten bij onze noten en vruchten. We zijn er namelijk altijd van overtuigd geweest dat, als je maar een handvol ingrediënten gebruikt, het heel belangrijk is dat elk daarvan zo goed mogelijk tot zijn recht komt.
Toen we eenmaal tevreden waren met onze nieuwe recepten, besteedden we een paar maanden aan het vinden van machines om ze op een grotere schaal te maken. We wilden onze eigen methode precies herhalen om de natuurlijkheid en eenvoud van de ingrediënten vast te houden. Na lang zoeken realiseerde Preet zich dat het nodig zou zijn om een aantal apparaten zelf te ontwerpen. Laten we maar zeggen dat dit een kans was voor hem om zijn technische vaardigheden te laten zien!
Oké, stel je nu voor dat je thuis een taart of cake gaat maken zonder pakjes en zakjes. Een Eat Natural reep maken is niet veel anders. Je kiest mooie ingrediënten, weegt ze zorgvuldig af, mengt ze zachtjes door elkaar en bakt ze voorzichtig af. We roeren en bakken niet te lang, omdat de ingrediënten dan hun goede natuurlijke eigenschappen verliezen.
Na al die tijd, kunnen we nog steeds geen betere manier bedenken om onze repen te maken. We zijn geen control freaks, maar we willen wel graag weten dat er van de teler tot in de winkel goed voor onze ingrediënten en repen is gezorgd. Ondanks dat onze samenleving gekenmerkt wordt door hyperefficiëntie, snelheid, technologie en hogesnelheidsapparatuur, zien wij nog steeds de waarde in van rustig aan doen en dingen juist mooi simpel houden. Zo hebben we het altijd al gedaan en we denken er eigenlijk niet vaak meer over na. Het lijkt ons vanzelfsprekend.
Wat maakt Eat Natural zo bijzonder?
Bij Eat Natural maken we onze producten op een manier zoals je ze thuis zou maken. Wij doen het alleen in iets grotere hoeveelheden, maar nog steeds zoveel mogelijk met de hand. Bijvoorbeeld onze ontbijtgranen, die mixen we handmatig in hoeveelheden (batches) van ongeveer 100 pakken tegelijk. De repen worden per bakblik met de hand gerold.
We zijn er altijd van overtuigd geweest dat als je maar een handvol ingrediënten gebruikt, het heel belangrijk is dat elk daarvan zo goed mogelijk tot zijn recht komt. We werken altijd met de beste kwaliteit ingrediënten en behandelen deze met respect. Daarom hakken we onze noten niet in stukjes en zullen we ook nooit kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen toevoegen. Bij ons geldt: wat je ziet = wat je proeft.
Waar staat de naam Eat Natural voor? En wat bedoelen jullie met “Simple…isn’t it”?
Bij Eat Natural houden we de dingen juist graag mooi simpel. We maken zo eenvoudig mogelijke producten met weinig ingrediënten en zo onbewerkt mogelijk. Dat vinden we belangrijk. Wij geloven namelijk dat hoe minder we ermee doen, hoe beter het smaakt. We gebruiken altijd de beste kwaliteit natuurlijke ingrediënten en behandelen deze met respect. We zullen daarom ook nooit kunstmatige nasties, zoals e-nummers en conserveringsmiddelen, toevoegen.
PRODUCTINFORMATIE
Wat bedoelen jullie met de Eat Natural ‘Makery’?
Daarmee bedoelen we onze grote thuiskeuken in Essex waar we al onze repen en ontbijtgranen maken. Allemaal in kleine hoeveelheden en zoveel mogelijk met de hand. Zo wordt aan elke reep of pak ontbijtgranen dezelfde liefde en aandacht gegeven. In de Makery houden we dingen graag simpel. Simpel, maar wel met heerlijke en briljante recepten.
Hoe kan het dat geen één Eat Natural reep precies hetzelfde is?
Hoe wij onze repen maken baseren wij op hoe je ze thuis in je eigen keuken zou maken. Daarom maken we bijna elk onderdeel van de reep met de hand. Dus nadat de ingrediënten met de hand zijn gemixt volgens geheim recept, rollen we de ingrediëntenmix handmatig met een deegroller uit in een bakblik. Het kan dus zijn dat 1 reep meer noten of gedroogd fruit bevat dan de andere of dat de ene reep wat dunner is dan de andere. Het bakblik gaat de oven in en als die later is afgekoeld, zetten we die 1 voor 1 onder een stans die ze in repenvorm snijdt.
Wat is er zo super aan jullie super granola’s?
Wij vinden onze super granola’s best wel bijzonder… Volgens ons is het namelijk niet alleen de lekkerste die je kunt krijgen, maar bevatten ze ook nog tal van benefits. Zo mixen we de ingrediënten met de hand en roosteren we deze heel langzaam, zodat ze extra krokant worden. We roosteren met honing en raapzaadolie en hebben daarom geen geraffineerde suikers nodig! Nog meer benefits: de super granola’s bestaan uit maximaal 10 herkenbare ingrediënten en ze zijn laag in zout en rijk aan vezels.
Verder heeft elke super granola haar eigen bijzondere benefit. De extreme cacao is door het gebruik van cacaopoeder, de choco-droom van elke chocolade liefhebber. De protein packed bevat meer proteïne dan andere Eat Natural ontbijtgranen door o.a. de geroosterde kikkererwten en de gluten free is speciaal voor onze glutenvrije fans ontwikkeld. We doen er nog een schepje bovenop… omdat we echt iedereen van de benefits willen laten profiteren. Daarom hebben we onlangs een nieuwe variant geïntroduceerd voor vegans! Absolutely nuts! In plaats van met honing, roosteren we met kokosbloem nectar en dat maakt deze super granola 100% geschikt voor vegans. Wat er dan nog meer zo absolutely nuts aan is? Deze variant zit barstensvol heerlijke pinda’s en laat pinda’s nou net geen noten maar peulvruchten zijn… Huh? Precies, dat is toch absolutely nuts!
Hoe eet ik de ontbijtgranen?
Wij vinden het ontbijt het lekkerste moment van de dag. Dat mag dus best wel een beetje bijzonder zijn. Meng de ontbijtgranen met de favoriete yoghurt, kwark, melk of zuivelvervanger en smullen maar. Super simpel, maar bijzonder lekker. Natuurlijk kan je ze ook nog anders gebruiken…
Kan ik ook nog andere gerechten maken met jullie producten?
Jazeker, je zult versteld staan hoe veelzijdig je de ontbijtgranen kunt gebruiken. Strooi ze eens als topping over je smoothiebowl, stapel pancakes, poffertjes, wafels en ga zo maar door. Of voeg toe aan je cake- en taart bakmix voor een crunchy bite. Zin in iets kouds? Wat dacht je van yoghurtijsjes met Eat Natural ontbijtgranen? Om het nog gekker te maken, je kunt ze ook gebruiken in hartige gerechten zoals salades. Kom je er net achter dat je paneermeel op is? Geen probleem, met de noten en zaden rol je ook super lekkere gehaktballen.
Op welke momenten eet je een Eat Natural reep?
Onze repen zijn bedoeld om jou, tussen de maaltijden door, de energie te geven die je nodig hebt. Waar je het eet maakt niet uit, het kan altijd en overal! Op kantoor of tijdens een hoorcollege, zodat je er weer lange tijd tegenaan kan. Onderweg in de auto naar een belangrijke afspraak of in de trein naar huis na een lange werkdag. Tijdens een trip op vakantie of als je gewoon lekker op het strand ligt. En, zelfs rondom het sporten! Eet een reep als pre work-out snack, zodat je de energie hebt om te knallen, of als post work-out snack, want na de training kunnen je spieren wel wat goede voedingsstoffen gebruiken. Onze protein packed reep, met 10 gram proteïne per reep, is speciaal ontwikkeld voor deze actieve momenten.
Kan ik ergens inspiratie op doen en op de hoogte blijven van nieuwtjes en ontwikkelingen?
Op onze Instagram en Facebook vind je veel receptinspiratie en houden we je op de hoogte van de belangrijkste nieuwtjes. (Wil je meer weten van alle nieuwtjes en ontwikkelingen, meld je dan hier aan voor de Eat Natural nieuwsbrief)
VOEDING & DIEET
Zijn alle Eat Natural repen glutenvrij?
Van je all-time favorites tot en met de lower calorie bars en de bars with benefits: al onze repen zijn 100% glutenvrij.
Zijn de ontbijtgranen glutenvrij?
Wij hebben 3 varianten ontbijtgranen die gemaakt zijn van 100% glutenvrije ingrediënten, zonder daarbij in te leveren op smaak. Dit zijn de krokant geroosterde ontbijtgranen met rankfruit, de krokante ontbijtgranen met boekweit en de super granola gluten free.
Hebben jullie ook vegan producten?
Ons assortiment telt 2 producten die 100% vegan zijn: 1 reep en 1 variant ontbijtgranen. Van de repen is het de bars with benefits extra protein met ahornsiroop, pecanoten en pinda’s. Van de ontbijtgranen is het onze nieuwe super granola absolutely nuts met kokosbloesem nectar, pinda’s en amandelen.
Zijn jullie producten lactose vrij?
Al onze ontbijtgranen wel. Eet ze met je favoriete zuivelvervanger en je ontbijt is 100% lactose vrij. Van onze repen is de grote meerderheid lactosevrij. Op een rij:
- Alle bars with benefits: extra protein, omega-3 en high fibre
- Lower calorie bar pure chocolade met fruit en de lower calorie bar cacao & gember
- Amandel & sultanarozijn met pinda’s en abrikozen
- Pure chocolade met cranberries en macadamia’s
- Coffee & chocolate met pinda’s en amandelen
- Protein packed met pinda’s en chocolade
Zit er suiker in jullie repen?
Ja, in onze repen zitten zowel natuurlijke suikers zoals fruitsuiker en honing als geraffineerde suiker. We gebruiken fruit en honing om onze producten o.a. de zoete smaak te geven en gebruiken glucosesiroop voor het conserveren van de reep. Als we alleen bakken met honing, plakken de ingrediënten niet aan elkaar. Glucosesiroop zorgt ervoor dat de honing karamelliseert en het omhuld alle ingrediënten voor een lange conserveringstijd.
Gedroogd fruit heeft van nature een hoog (fruit)suikerpercentage, maar ze bevatten ook goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Ook de honing die we gebruiken is een natuurproduct en deze verwarmen we op een zo’n lage temperatuur mogelijk, zodat de goede voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden worden.
Desondanks, staat het terugbrengen van de hoeveelheid suiker in onze producten bovenaan onze prioriteitenlijst en blijven we onszelf hierin uitdagen.
Waarom gebruiken jullie geraffineerde suiker in sommige ontbijtgranen?
De hoeveelheid suikers op de verpakking is de optelsom van alle suikerhoudende ingrediënten samen, zoals de honing, rozijnen, kokosnoot, gepofte rijst etc. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke suikers en deze gebruiken we dan ook om de ontbijtgranen te zoeten. Aan onze reguliere ontbijtgranen hebben we een klein beetje rietsuiker toegevoegd. De rietsuiker gebruiken we uitsluitend om functionele redenen. De rietsuiker houdt de gepofte rijst namelijk krokant en zorgt ervoor dat de rozijnen sappig blijven. Zouden we de rietsuiker weglaten, dan worden de rijstpops klef en oud en de rozijnen keihard.
Desondanks, staat het terugbrengen van de hoeveelheid suiker in onze producten bovenaan onze prioriteitenlijst en blijven we onszelf hierin uitdagen.
Daarom zijn onze super granola’s en granooolala’s wel helemaal zonder geraffineerde suikers. Deze recepten hebben we zo ontwikkeld dat ze geen extra conservering in de vorm van geraffineerde suiker nodig hebben.
ACHTERGRONDINFORMATIE
Wat is het verschil tussen muesli, cruesli en granola?
Muesli, cruesli, granola… al die verschillende namen, maar wanneer is iets een muesli en wanneer een cruesli of granola? Er zijn heel veel definities te vinden, dit zijn de onze:
- Muesli is officieel een mix van granen, bijvoorbeeld tarwe, rogge, haver of rijst, waar noten, zaden, gedroogd fruit, geraspte kokos en andere lekkere dingen aan worden toegevoegd. Bij muesli is het alleen een kwestie van alle losse ingrediënten bij elkaar doen en mixen. De ingrediënten zelf bepalen dus ieder zijn eigen bereiding. Desondanks roosteren wij bij Eat Natural wel een deel van onze muesli samen voor een extra krokante mix. Rozijnen worden bijvoorbeeld altijd later toegevoegd.
- Cruesli is in principe muesli dat met suiker, olie en/of boter gebakken wordt tot een grote krokante koek. Na het afkoelen wordt deze in stukken gebroken tot de herkenbare krokante, zoete cruesli ‘brokken’. Cruesli wordt vaak als ‘ongezond’ beschouwd door de hoeveelheid suiker die erin zit. Soms wordt er ook nog extra honing aan toegevoegd. Bij Eat Natural maken wij geen cruesli.
- Voor granola zijn heel veel definities te vinden en zit meestal qua bereiding tussen muesli en cruesli in. Sommige zijn ook met geraffineerde suiker gemaakt en meestal worden de ingrediënten samen gebakken. Bij onze super granola’s wordt het merendeel van de ingrediëntenmix samen krokant geroosterd met raapzaadolie en honing. Dat plakt soms wat meer aan elkaar, waardoor er soms wat grotere stukken ontstaan. Onze granola’s bevatten door het gebruik van honing geen geraffineerde suiker.
VERKRIJGBAARHEID
Waar kan ik de producten van Eat Natural kopen?
Je kunt onze producten in alle supermarkten kopen, maar ook bij diverse groothandels, on the go winkels en online webshops. Scrol op deze pagina naar beneden om te zien waar onze producten te koop zijn.
DUURZAAMHEID
Doen jullie aan duurzaamheid?
We weten allemaal dat de manier hoe we leven een grote impact heeft op onze planeet. Wanneer je een bedrijf runt, is deze verantwoordelijkheid nog wat groter. Zoals je verwacht, nemen we dit heel serieus. We zijn niet perfect, maar we doen zoveel als we kunnen om bij te dragen.
De plastic soep
Wist je dat plastic de grootste milieuramp van het moment is? Alle oceanen wereldwijd drijven er vol mee. We vinden het dan ook vanzelfsprekend dat we zo min mogelijk plastic gebruiken. Sinds 2009 gebruiken we al 30% minder plastic in onze verpakkingen en zijn we overgestapt op veel dunner micron* plastic voor onze bekende doorzichtige verpakkingen. Je hoeft je geen zorgen te maken om de repen, die blijven gewoon even vers en lekker. En wij gebruiken een stuk minder plastic.
Ook zijn we inmiddels al helemaal plastic neutraal. Dat wil zeggen dat we iedere kilo plastic die we nodig hebben voor onze verpakkingen compenseren door precies dezelfde hoeveelheid uit de oceanen te vissen. Wel 90% van de plastic soep in de zeeën en oceanen is afkomstig uit 10 rivieren, waarvan er 8 door Azië stromen. Om deze reden, en doordat ongeveer een kwart van onze ingrediënten uit de Filipijnen komt, is het geen toeval dat we daar de plastic uit de zee vissen. Hoeveel plastic dat is? We maken jaarlijks zo’n 100 miljoen repen in de Makery en dat levert 115 ton plastic afval per jaar op. Onze partnership met Plastic Bank maakt het mogelijk om dezelfde hoeveelheid uit de oceanen te vissen. Ondertussen blijven we nieuwe technologieën uitproberen om onze verpakkingen biologisch afbreekbaar te maken. Zo min mogelijk plastic gebruiken staat hoog op onze prioriteitenlijst.
Op het Eat Natural HQ
Natuurlijk zijn we ook op kantoor goed bezig om onze footprint zo klein mogelijk te houden. We gaan voor duurzaam. Met z’n allen. Zo hebben we bijvoorbeeld al onze verlichting vervangen voor energiezuinige LED-lampen. Hiermee gebruiken we 2/3 minder stroom dan voorheen en ze gaan ook nog eens veel langer mee. Verder hebben alle medewerkers een KeepCup gekregen voor hun koffie en thee. Dat scheelt zo’n 3.385 wegwerpbekertjes per week en een ruime 175.000 bekertjes per jaar. Weet je meteen dat er bij Eat Natural heel veel koffiejunks rondlopen. Ook onze kapotte pallets gooien we niet zomaar weg. Die recyclen we tot mooie bijenkorven voor ons groeiende leger honey makers. Lees hier meer over ons Pollenation initiatief.
Daarnaast zijn we ook creatief met afval. Dat klinkt misschien vies, maar dat is het niet. Met afval kun je meer dan je denkt. Wist je dat wij onze voedsel- en verpakkingsresten laten verbranden om er energie van te maken? Hierdoor krijgen we net iets minder dan 20% van de stroom terug die we nodig hebben om onze repen en ontbijtgranen te maken. Je kunt dus zeggen dat onze producten steeds duurzamer worden. In 2020 hopen we volledig te draaien op energie die gewonnen is uit hergebruik.
* Micron (of micrometer) is een lengtemaat uit het Internationale Stelsel van Eenheden (SI-stelsel). Het wordt aangeduid als symbool μm. Het geeft de dikte van plastic aan. Een micrometer staat gelijk aan een duizendste deel van een millimeter.
(bron: Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Micrometer_(eenheid))
Wat is Plastic Bank?
We zijn niet voor niets trots op onze partnership met Plastic Bank. Deze ´plastic-neutrale organisatie’ stimuleert en helpt arme mensen wereldwijd om plastic in te zamelen voordat het de oceanen kan bereiken. Als beloning krijgen deze mensen de Social Plastic® Collection Award. Die kan bestaan uit geld, goederen, medische zorg of onderwijs. Zo werken we samen met Plastic Bank tegen de plastic soep én tegen armoede.
Jullie helpen mee om plastic uit de oceanen te vissen maar jullie gebruiken ook plastic in jullie eigen verpakkingen. Zijn jullie niet gewoon deel van het probleem?
Heel eerlijk gezegd, ja. En dat voelt best een beetje ongemakkelijk. Daarom doen we wat we kunnen om te bouwen aan een lange termijn oplossing voor het plasticprobleem. Voor nu betekent het dat we het gebruik van plastic voor onze verpakkingen zoveel mogelijk beperken. Sinds 2009 gebruiken we al 30% minder plastic in onze verpakkingen en zijn we overgestapt op veel dunner micron* plastic voor onze bekende doorzichtige verpakkingen. Verder compenseren we iedere kilo plastic die we echt nodig hebben door dezelfde hoeveelheid uit de oceanen te vissen. Wel 90% van de plastic soep in de zeeën en oceanen is afkomstig uit 10 rivieren, waarvan er 8 door Azië stromen. Om deze reden, en doordat ongeveer een kwart van onze ingrediënten uit de Filipijnen komt, is het geen toeval dat we daar de plastic uit de zee vissen. Hoeveel plastic dat is? We maken jaarlijks zo’n 100 miljoen repen in de Makery en dat levert 115 ton plastic afval per jaar op. Onze partnership met Plastic Bank maakt het mogelijk om dezelfde hoeveelheid uit de oceanen te vissen. Ondertussen blijven we nieuwe technologieën uitproberen om onze verpakkingen biologisch afbreekbaar te maken. Zo min mogelijk plastic gebruiken staat hoog op onze prioriteitenlijst.
* Micron (of micrometer) is een lengtemaat uit het Internationale Stelsel van Eenheden (SI-stelsel). Het wordt aangeduid als symbool μm. Het geeft de dikte van plastic aan. Een micrometer staat gelijk aan een duizendste deel van een millimeter.
(bron: Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Micrometer_(eenheid))
Hoe kan ik meehelpen met het plasticprobleem?
Door simpelweg je plastic in de plasticcontainer te gooien als je je Eat Natural reep op hebt.
Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar als je bedenkt dat we 100 miljoen repen per jaar maken dan is dat een hele berg wikkels. En die zijn prima her te gebruiken. Wat er van die berg plastic allemaal gemaakt kan worden? Nieuwe verpakkingen maar ook tennisballen, bermpaaltjes en autodashboards. Hoe dat gaat zie je hier
Wat doen jullie op het hoofdkantoor van Eat Natural aan duurzaamheid?Natuurlijk zijn we ook op kantoor goed bezig om onze footprint zo klein mogelijk te houden. We gaan voor duurzaam. Met z’n allen. Zo hebben we bijvoorbeeld al onze verlichting vervangen voor energiezuinige LED-lampen. Hiermee gebruiken we 2/3 minder stroom dan voorheen en ze gaan ook nog eens veel langer mee. Verder hebben alle medewerkers een KeepCup gekregen voor hun koffie en thee. Dat scheelt zo’n 3.385 wegwerpbekertjes per week en een ruime 175.000 bekertjes per jaar. Weet je meteen dat er bij Eat Natural heel veel koffiejunks rondlopen. Ook onze kapotte pallets gooien we niet zomaar weg. Die recyclen we tot mooie bijenkorven voor ons groeiende leger honey makers. Lees hier meer over ons Pollenation initiatief.
Daarnaast zijn we ook creatief met afval. Dat klinkt misschien vies, maar dat is het niet. Met afval kun je meer dan je denkt. Wist je dat wij onze voedsel- en verpakkingsresten laten verbranden om er energie van te maken? Hierdoor krijgen we net iets minder dan 20% van de stroom terug die we nodig hebben om onze repen en ontbijtgranen te maken. Je kunt dus zeggen dat onze producten steeds duurzamer worden. In 2020 hopen we volledig te draaien op energie die gewonnen is uit hergebruik.
Waarom halen jullie sommige ingrediënten uit ontwikkelingslanden?
Ongeveer 20% van onze ingrediënten komt uit ontwikkelingslanden. We proberen relaties op te bouwen met lokale leveranciers dichtbij de bron en we willen het juiste doen voor de mensen daar. Bijvoorbeeld in Bolivia, waar afgelopen jaar de paranotenoogst mislukt was door extreme weersveranderingen. Om de getroffen boeren een handje te helpen hebben we contact gezocht met een lokale non-profit organisatie Cipca. We hebben alternatief werk voor de boeren geregeld en helpen hen een duurzamer bedrijfsproces op te zetten.
We willen sterke, duurzame relaties met onze leveranciers en we willen helpen. En dat doen we door een eerlijke prijs te betalen voor hun geweldige oogsten. Het is het juiste om te doen en daar voelen we ons goed bij. En het verzekert ons van de beste kwaliteit ingrediënten, jaar na jaar.